PORUKE KADRA

Alija r.a. prenosi da je Poslanik nagovještavao vrijeme smutnje pa je upitan: „Šta je izlaz iz nje“? Odgovorio je: „Kur'an! U Kur'anu su vijesti o onome što je bilo prije vas i nagovješća onoga što će biti poslije vas, kao i sud o onome što je među vama. On je jasan govor i nije lakrdija. Ko napusti Kur'an iz oholosti – Allah će ga uništiti! Onoga ko traži put u nečemu drugom – Allah će u zabludi ostaviti! Kur'an je Allahovo čvrsto uže, on je mudra opomena i pravi put. Strasti ga ne mogu iskriviti, niti ga jezici mogu izmijeniti. Njega se učeni ne mogu zasititi, niti se on stalnim ponavljanjem može istrošiti. Nema kraja njegovim divotama. Kur'an, kada su ga čuli džini nisu mogli odoljeti a da ne kažu:'Mi smo, doista, Kur'an koji izaziva divljenje slušali, koji na pravi put upućuje“! Ko po Kur'anu govori, istinu govori. Ko po njemu radi, bit će nagrađen. Ko poziva njemu, upućuje na pravi put“.
„Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr“. (Kadr,1.). Prema najpretežnijem mišljenju kaderska noć je večeras. „A šta ti misliš, šta je noć Kadr“? (Kadr,2.) Uistinu, zašto muslimani širom svijeta obilježavaju u ibadetu provodeći ovu noć? „Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci“.(Kadr,3.) Uzvišeni je, jasno je to iz Objave, vrijednuje posebno. Od hiljadu mjeseci u kojima je nema, vrijednija je. Zašto? „Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane“.(Kadr,4-5).
Melek Džibril je sišao u njoj 610-te godine i Muhammedu u Hira pećini donio Objavu i obznanio mu da je Poslanik Božiji. „Uči“ – rekao mu je, a on s.a.v.s., uzvratio: „Ja učiti ne znam“, a Džibril mu naredi: „Ponavljaj zamnom“! Od tada, pa naredne dvadeset i tri godine Džibril je Objavu donosio, Poslanik je prenosio, ashabi je pamtili, pisali, živjeli, a Allah Uzvišeni se obavezao da će Kur'an, riječ Svoju konačnu, čuvati.
Svi su poslanici mu'džize imali, i kod svih bijahu osjetilne – hisijje, na prostor i vrijeme ograničene. Miljeniku svom, Uzvišeni dade više, dade mu i mu'džizu razumsku – aklijju, neograničenu, da dokaz njegovog poslanstva bude do Dana sudnjeg, dade mu Kur'an. Lejletul Kadr nam dolazi svake godine da nas podsjeti na važnost Kur'ana, na njegove poruke, na našu obavezu da ga slijedimo, živimo. Ono što je čovječanstvo u noći kaderskoj dobilo, a Kur'an je dobilo, toliko je vrijedno da mu usporedbe nema. A da bi nam tu vrijednost primakao, našem razumu, koliko bilo približio, Uzvišeni kaže da to što noć kaderska donese čini je vrijednijom od hiljadu mjeseci u kojima takvog događaja nema.
Uči, zapovijedio je Uzvišeni, i to u ime Gospodara koji stvara. Čovjek jeste biće koje uči, spoznaje i put do čvrste vjere, ubjeđenja snažnog, krči, učeći, razmišljajući, čitajući. Uzvišenog se najviše boje učeni ljudi. Nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju. Naučiti ajet iz Kur'ana, vrijednije je kod Allaha od stotinu rekata nafile a naučiti poglavlje neke naučne oblasti vrijednije je od hiljadu rekata nafile. Sve su ovo, iz izvora vjere nam, podsticaji da učimo. Kur'an, islam, Poslanik, su ponižene i historiji tada nepoznate, na plemena podijeljene arape uzdigli i stvaraocima nove civilizacije učinili. „Bili smo poniženi, pa nas je Allah islamom uzdigao“, kazuje Omer r.a..
Danas, kad obilježavamo Kadr, živimo nagoviješteno vrijeme smutnji. Pogledajte taj ummet Poslanikov, muslimani od muslimana oslobađaju Tripoli, muslimani od muslimana oslobađaju Idlib, muslimani se s muslimanima ne slažu, svađaju i oružjem na Bliskom istoku zveckaju za interes dušmana. Pogledajte i nas ovdje, čime se bavimo i šta su nam svakodnevne teme razgovora. Umjesto da rješavamo probleme, mi baveći se jedni drugima, proizvodimo nove. Ima li izlaza iz smutnji? Poslanik kaže ima: „Kur'an“. Vidite, čitajte i razmišljajte kako su prošli oni koji su živjeli prije vas, a Kur'an nam o njima kazuje naglašavajući da se bijahu o naredbe Božije oglušili. Naređuje nam Stvoritelj da učimo, obrazujemo se, jer nema drugog puta koji vodi u stabilnost, sigurnost, prosperitet. O tome govori Poslanik kada kaže; „Ako želiš Dunjaluk, obrazuj se, ako želiš Ahiret, obrazuj se, ako želiš i Dunjaluk i Ahiret, obrazuj se“.
Smutnji je uzrok što smo Kur'anu, porukama njegovim, okrenuli leđa. Poslanik kaže: „Ko napusti Kur'an, Allah će ga uništiti, a ko traži put u nečemu drugom, Allah će u zabludi ostaviti“. Mi, ummet Poslanikov smo zanemarili istinske vrijednosti i vjeru razumjeli i istu sveli na povremeno (ramazansko) duhovno osvježenje i praktikovanje obreda s malo ili bez ikakve refleksije kur'anske riječi u naš život, naše međuljudske odnose, u društvo. Kadr, ova noć u kojoj je „IKRE“, od Gospodara čovjeku zapovijeđeno, bila bi nam bolja od hiljadu mjeseci kad bi je umjesto s tespihom u ruci i s ne znam koliko rekata nafile, proveli u razmišljanju o sebi, o našem stanju i donijeli odluku da se mijenjamo. Istinski rezultat kaderske noći bio bi kad bi se već sutra u našem gradu, u gradovima našim, desetine mladih učlanili u biblioteke, i kada bi trudeći se na putu sticanja znanja, a to je džihad, bili najbolji među učenicima, najbolji među studentima, bili obrazovani poljoprivrednici, obrazovani pčelari, jer jedino obrazovanje vuče nas naprijed i iz poniženja izvodi, smutnje spašava.
Vrijeme je smutnje, a mi uprkos što znamo da postoji izlaz, isti tražimo na pogrešnom mjestu. Festivaliziramo vjeru, vjerujući da je masovnost naših iftara potvrda našeg izlaska na pravi put. Mislimo da su bezbrojne ramazanske, vjerske emisije na tv kanalima potvrda našeg izlaska na pravi put. Mislimo da je masovnost noćnog ramazanskog namaza potvrda našeg izlaska na pravi put. Nažalost, razočarat ćemo se kad bajramski top pukne i kad vidimo da je sve u životima našim i u društvu našem isto i da ni noć kaderska u ibadetu provedena s tespihom u ruci i čelom na sedždi nije promijenila ništa.
Uči, bijaše naredba Božija u ovoj noći. Poslanik i ashabi je čudoše i promijeniše sebe, društvo promijeniše, historijski tok čovječanstva novim, pravim putem usmjeriše, novu, čovjeku blisku, civilizaciju načiniše. Pravi bi rezultat ove kaderske noći bio kada bi desetci onih koji će se sutra, jer su danas naredbu Božiju IKRE čuli, u biblioteke učalniti, za nekoliko godina bili naučnici u Evropskom naučnom centru CERN i članovi svjetskih instituta i Akademija. Tada ne bi muslimani oružjem od muslimana oslobađali Tripoli već bi šireći svjetlo vjere donosili ljudima radost, a vjera je upravo to.
Molim Uzvišenog da nam pomogne da se istinskim vrijednostima vjere naše vratimo. Amin!

Gradska džamija Zavidovići.
31.05.2019.god.
Džumu imamio i hutbu održao imam prof. hadži Izet ef. Čamdžić.
Hutbu obradio i na blogu objavio Mirsad ef. Halilović-muezin.<

Komentariši