Redžeb je za tevbu vrijeme

Redžeb je za tevbu vrijeme„Moja riznica je moj život. Kada se moj život završi nestat će moga kapitala i više neću moći zarađivati. Ovaj dan koji započinje je novi dan. Uzvišeni me počastio davši mi priliku da živim i danas. Da me je usmrtio, naravno, da bih poželio da me vrati na Dunjaluk kako bi činio dobra djela. Ti sada, o čovječe, ovo jutro zamisli da si umro, pa si vraćen samo na jedan dan. Zato se danas nikako ne približavaj grijesima i od nepokornosti bježi! Ni slučajno nemoj niti trenutak današnjega dana provesti uprazno!“ Ovako je imam Gazali razmišljao i svoje suvremenike opominjao.

Zasigurno će čovjek koji ne iskoristi ono što mu je u riznici, a to je vrijeme dunjalučko podareno mu, gorko se kajati. O onima koji su pokornost i dobročinstvo odgađali za sutra, evo kako Uzvišeni govori: „Oni će u njemu jaukati: ‘Gospodaru naš, izbavi nas, činit ćemo dobra djela, drugačija od onih koja smo činili’. A zar vas nismo ostavili da živite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebao razmisliti imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje? Zato, iskusite patnju, nevjernicima nema pomoći.“ (Fatir 36)

Na Dunjaluk svakodnevno dođe i sa njega ode na hiljade Ademovih sinova. Istinsko lice Dunjaluka je prolaznost i on, Dunjaluk, tako Uzvišeni kaže, postoji radi ispita koji nas sve čeka. „Onaj Koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati.“ (Mulk 2) Prvo je, kažu mufesiri, spomenuta smrt pa tek potom život, zato što je istinski život, ono što nastupa nakon smrti. U suri Ankebut, Uzvišeni to potvrđuje: „Život na ovom svijetu nije ništa do zabava i igra, a samo onaj svijet je život, kada bi samo oni znali.“ (Ankebut 64)

Kako ćemo živjeti taj istinski život, vječni ahiretski, određuje ovaj kratki, dunjalučki. Uspjet će oni koji su svjesni neprijatelja i koji im se uspješno odupiru. Dva su čovjekova neprijatelja, koja da bi uspio, mora nadvladati, to su šejtan i čovjekova strast, nagon, prohtjev. Dželaludin Rumi, čovjekovo tijelo i nagon poredi sa jahaćom životinjom, kaže: „Čovječe, popeo si se na jahalicu zvanu tijelo i krenuo si na put ka Ahiretu. Čvrsto uzmi uzde u svoje ruke i tako kroči ka Džennetu. Ako prepustiš da te nagon i strast vode, propast ćeš“.

Čovjeka kroz život može voditi, srce, strast i razum. Pitali su Poslanika, ko je pametan a on, s.a.v.s., odgovorio: „Pametan je onaj ko vlada svojim nagonom i radi za ono što dolazi poslije smrti“.

U mjesecu Redžebu smo, a Poslanik je rekao: „Redžeb je Allahov mjesec, Ša'ban mjesec Božijeg Poslanika a Ramazan mjesec ummeta“. Poslanik je molio: „Gospodaru, blagoslovi nam Redžeb i Ša'ban i daj nam da dočekamo Ramazan“. Ovaj mjesec ima izuzetno mjesto među mjesecima, jedan je od svetih, a mufesiri kažu: „Nagrada za dobro djelo u ovom mjesecu učinjeno je znatno veća nego za dobro u drugom mjesecu urađeno, a razumije se i kazna za grijeh učinjen u ovom mjesecu je žešća“. Poslanika su pitali: „Zbog čega je Redžeb Allahov mjesec“? Poslanik je rekao: „To je zato što u ovom mjesecu Allah dž.š., mnogo prašta“.

Pametan između nas je onaj koji vlada sobom i ne prekoračuje od Allaha dž.š., postavljene granice. Dešava se da čovjeku strast razum okuje i sputa, ali kao što postoji najpogodnije vrijeme za sjetvu, najpogodnije vrijeme za žetvu, tako postoji izuzetno vrijeme za tewbu, za promjenu sebe. Desilo mi se, pogriješio sam, šejtan, taj neprijatelj ogorčeni mi, zavede me pa popih alkohol, zavede me pa zanemarih svoje obaveze prema Bogu, zavede me pa me u kockarnicu i kladionicu odvede, zavede me ….

U ovom mjesecu Allah dž.š., mnogo prašta. Svojim mjesecom je ovaj nazvao kako bi naglasio Svoju blizinu nama i spremnost Svoju da nam pruži novu priliku. Naš život, vrijeme podareno nam na Dunjaluku, je jedina riznica iz koje možemo uzeti za Ahiret. Ne odgađaj tevbu, ne odgađaj promjenu sebe, spasi se. Nema načina, o čovječe, da u riznicu zaviriš i vidiš koliko je dana još ostalo pa da se danas možeš opustiti i obaveze svoje zanemariti.

Pametan između nas je onaj koji radi za ono što dolazi poslije smrti. „Ahiret je život stvarni“, opominje Uzvišeni. Ovaj mjesec Božiji što se Redžeb zove započeo je sa mubarek noći, lejletu-r-regaib, a to je noć želja i dove. Šta je vjernikova, čovjekova, želja? Spasiti se i na Dunjaluku sretno živjeti. Poslanik kaže da čovjek spava, i kad umre probudi se. Ovo bi se moglo razumjeti i na način da tek tada istinski shvati važnost vjerovanja i činjenja dobra. Kad vidi da ništa s njim ne putuje osim djela i da se tad može pouzdati samo u dobra, shvatit će konačno koliko je bilo važno iskreno vjerovati, klanjati, postiti, dijeliti, lijepo govoriti, voljeti, ne zaviditi, biti dobar roditeljima, s komšijama dobar biti…

Redžeb je Allahov mjesec, a i mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Iskoristimo ovaj mjesec za tewbu jer u njemu Allah dž.š., mnogo prašta i za činjenje dobra iskoristimo svaki njegov dan jer se u ovom mjesecu dobra vrijednuju više. Od grijeha uvijek, a u ovom svetom mjesecu posebno bježimo, jer se i oni u ovim danima učinjeni, kažnjavaju žešće!

Gospodaru, blagoslovi nam Redžeb i Ša'ban i daj nam da dočekamo Ramazan. Amin!

Izet ef. Čamdžić

03.02.2023.

Komentariši