Rahmet, A, Magfiret, A, Daman (selamet), A, Nur (svjetlo)

U proteklim mjesecima smo molili poslanikovom dovom: „Gospodaru, daj nam bereket u Redžebu i Ša'banu i poživi nas do Ramazana“. Evo nas, hvala Allahu skoro u Ramazanu. Allah, dž. š., nam je omogućio da uživamo u neizmjernim njegovim blagodatima i fadiletima. 

Ramazan ljudskim dušama je blagodat poput blagodati kiše suhoj i ispucaloj zemlji. Ramazan nas duhovno snaži i učvršćuje na putu istine te jača kako bi se uspješno suprostavili grijehu.

Blagodat Ramazana je Rahmet. Svojim prvim slovom i svojom prvom trećinom, Allahovu, dž. š., neizmjernu milost donosi nam i svako ko Ramazan u ibadetu i Allahovom, dž. š., zadovoljstvu provede u okrilje milosti Božije se nastanio. Osim što milost, uživamo Ramazan nas milosrdnim čini. Zahvaljujući njemu spremni smo prevazići nesporazume i pružiti ruku, oprostiti i halaliti bratu svom. Postom ćemo se podsjetiti da samilosni budemo prema onima koji nemaju obilnu sofru ili sofru uopće nemaju. Poslanik nas uči da ako želimo milost i sami je trebamo iskazivati.

Drugim slovom u svom imenu Ramazan nam donosi Magfiret, a to je i njegova druga trećina. Poslanik je išao uz minber kad je Džibril tražio prokletstvo onome ko Ramazan doživi a oprost grijeha ne zasluži. Poslanik je na to rekao amin.

U Ramazanu se dobra posebno vrijednuju pa je on i prilika da se grijeha oslobodimo. Namazi brišu grijehe a farz obavljen u Ramazanu je kao sedamdeset izvan Ramazana. Nafila u Ramazanu je kao farz izvan njega. Post u Ramazanu je neusporediv, a ako se propusti, ne nadoknadiv je. Poslanik kaže: „Ko bez opravdana razloga propusti dan ramazanskog posta, ne može nadoknaditi kada bi cijeli život postio.“ (Muslim)

Post osim što nas od grijeha čisti, štiti nas od grijeha. Poslanik kaže: „Post je štit“. Ovdje nas štiti od grijeha,  a tamo od vatre. Savjetuje nas Poslanik da kad se kao postači nađemo pred izazovom grijeha kažemo: „Ja postim“. Tako učimo da kad se izvan Ramazana, kao nepostači nađemo pred izazovom grijeha sjetimo da smo postili i sebi kažemo: „Ako sam u ramazanskom danu mogao bez vode i hrane, mogu i grijehu reći ne“.

Trećim harfom u imenu svom Ramazan nam donosi DAMAN – selamet sigurnost Dženneta i od vatre zaštitu. Allah dž.š. kaže: „Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem“. Ovom hadisi kudsijom jasno je obećano sigurno mjesto u džennetu svakom odgovornom postaču. Poslanik kaže: „Postač ima dvije radosti, raduje se iftaru i radovat će se svome postu“.

Četvrti i zadnji harf u korijenu riječi Ramazan je NUN a on nam donosi nur – svjetlo. Uskoro će nur ramazanski obasjati, nas, naše kuće, sela i mahale, naše čaršije, planetu Zemlju i Svemir. Sve se raduje tom posebnom mjesecu, mjesecu u čijoj jednoj noći i Džibril na zemlju stiže. To je mjesec objave a objava je promijenila čovjeka i čovječanstvo usmjerila putem spasa. Nur ramazanski i nama osvjetljava stazu istine, a mi ibadetima ramazanskim sebe mijenjamo i toj stazi usmjeravamo.

Nur Ramazana sija kroz džemat i druženje. Svaki korak ka džamiji učinjen briše grijeh i upisuje dobro. Poslanik kaže: „Ko voli džamiju i Allah njega voli“. (Medžme'u-zevaid) Nur Ramazana nam sija kroz iftare, a pripremiti iftar postaču znači steći nagradu kao i postač. Teravija je ramzanski nur i iako je sunnet ona sija kao farz jer Poslanik kaže: „Ko obavi nafilu u Ramazanu ima nagradu kao da je obavio farz“.

Braćo, ne dopustimo da blagodati Ramazana prođu a da se njima ne okoristimo. U jednoj predaji se veli da kada je Musa, a. s., razgovarao sa Stvoriteljem upitao je je li ikoga počastio kao njega koji sada s Njim razgovara? Allah, dž. š., je rekao: „Imat ću zajednicu ljudi na zemlji kojima ću narediti post. Pa kada ta zajednica bude postila i kada im u iftar usne pobijele, a lica poblijede i kad Mi se takvi obrate dovom između Mene i njih nema zastora. Sada dok s tobom razgovaram o Musa između Mene i tebe je sedamdeset hiljada zastora“.

Uzvišeni Bože, podari nam snagu da Ramazan ibadetima upotpunimo, Tvoj Rahmet i Magfiret zaslužimo i budemo od onih koji će od vatre zaštićeni biti. Amin.

Izet ef. Čamdžić

17.03.2023.

Komentariši