Nije tvoj posjed ono što nisi ti

“Posjed zaboravi smjesta, nije tvoj posjed ono što nisi ti. Prsti jesu tvoji, prstenje je zlatno. Tvoja je sloboda, kuća je kamena. Žeđ pripada tebi, a voda izvoru. Vid imaš, šumi jesenskoj pripadaju boje. Na uspon ne ideš da izgubiš sebe, već sebe da nađeš. Svom vrhu donesi samo ono što je tvoje.“ (Ferid Muhić)Danas je bajram, danas je Milostivi svima koji su u ramazanu išli stazom uspona, ka bogobojaznosti više i ponašanju ljepšem, plaću dao. Nagradit će Milostivi svaki naš ramazanski ibadet ako je s nijjetom čistim obavljen i svrha njegova shvaćena. Shvatiti svrhu onoga što smo u ramazanu radili to bi nam trebao, ustvari morao biti prioritet danas u ovom danu sreće kako bi nam i dan susreta sa Milostivim bio sretan, kako bismo s ovog svijeta otišli lica ozarenog i od meleka milosti, nipošto meleka kazne, dočekani.

Postili smo kako bi odlučnost i ustrajnost bila naša osobina. Odlučnost da uvijek kada smo pred izborom, biramo dobro, biramo ono što će nam donositi korist na oba svijeta. Kao što smo odlučno u dvadeset devet ramazanskih dana odolijevali hrani i piću, odlijevali užitku tjelesnom, tako odlučno i snažno treba odolijevati pozivu šejtanskom. Ustrajnost, ta nas osobina, kao vjernike treba krasiti, nju smo u ramazanu usvojili i ojačali, sada smo u dobru ustrajni. Kao što smo ustrajno ibadetili posteći, kao što smo se ustrajno odazivali pozivu na spas (hajja ale – l –felah) u proteklih dvadeset i devet ramazanskih dana to ćemo tako činiti i sve dane života našeg i ustrajno ibadetiti lijepim ponašanjem, islamskim ophođenjem u porodici, društvu, biti ćemo ustrajno musliman. Na to nas podstiče, da takvi budemo inspiriše spoznaja da posjed s nama neće i da je na putu za vječnost naš posjed ono što smo mi.

Bajram je, ovaj dan kruniše naše ramazansko odricanje i naše ramazanske spoznaje, a jedna od njih je da ako milosti Božijoj žudiš i sam milosrdan biti moraš. Tome nas prva ramazanska trećina nauči, nauči nas da mi u džennet možemo samo ako milost Božju zaslužimo. Eto, vid imamo, a za njega se, onaj u hadisu spomenuti pobožnjak koji pet stotina godina ibadeti na ostrvu pustom, nije odužio.

U ramazanu spoznasmo, naučismo da je moguće doći do oprosta, od grijeha se osloboditi može, ali da bi to postigli Poslanik nam reče da i sami moramo biti spremni oprostiti. Danas je bajram, dan radosti, dan kada oni koji se ramazanu posvetiše plaću dobijaju, a da bi nam plaća bila potpuna i da bi se ona džennet zvala, oprostimo jedni drugima, jer bez tog praštanja nema ni Božjeg magfireta. Zar Poslanik nije rekao da će Allah, dž. š., oprostiti svima koji se iskreno kaju osim dvojici muslimana koji su u sukobu, u svađi, koji ne govore? Zbog posjeda ne govore, a posjed zaboravi odmah, jer nije tvoj posjed ono što nisi ti. Tvoj posjed su dobra djela, to je divan i jedino koristan posjed.

I da bi svom vrhu donijeli što više sebe budimo svjesni danas da nije Kur'an ramazanski poklon da bi se samo u ramazanu učio. Allah, dž. š., ga je objavio da bismo živeći ga svom vrhu sretni i uspješni stigli.Uzvišeni Bože, pomozi nam da odlučno i ustrajno Tvojim putem hodimo.

Izet-ef. Čamdžić

21.04.2023

Komentariši